Tue. Jul 23rd, 2024

Salah nyata Wangiri, tarikh helah panggil balik mempunyai titik permulaan kepada perkataan Jepun yang bermaksud “satu cincin dan potong”. Pentadbir telekomunikasi menghadapi perkara ini selama lebih daripada 10 tahun pada ketika ini dan ini hanya berkembang secara dramatik dari tahun ke tahun di seluruh planet ini. Di Wangiri, seorang penipu memberikan panggilan tidak dijawab kepada beberapa bilangan telefon mangsa dari pelbagai negara daripada nombor di seluruh dunia atau nombor aneh. Kepada pelanggan, CLI (ID nombor tetamu) ditukar supaya ia kelihatan seperti panggilan yang benar dan apabila mangsa kembali ke, ia akhirnya menjadi nombor pentadbiran kadar luar biasa (PRS) yang dimiliki oleh penipu yang mana mangsa adalah dicas dengan kuat untuk panggilan. Penipu merancang untuk menahan mangsa untuk membina jumlah yang dikenakan. Koperasi pakar kadar kedudukan tertinggi membayar penipu bahagian tertentu daripada pendapatan panggilan untuk setiap saat panggilan yang diterima oleh nombor kadar unggul.

Menurut laporan semakan kemalangan salah nyata CFCA 2019, Wangiri ialah salah satu daripada 5 strategi pemerasan utama yang digunakan oleh penipu untuk melakukan latihan palsu. Ia juga dinilai bahawa syarikat telekomunikasi mengalami kerugian hampir USD 1.82 bilion secara universal akibat pemerasan ini.

Kesan peras ugut Wangiri terhadap pentadbir telekomunikasi

Telco membawa malang serta-merta dan tidak langsung kerana Penipuan Wangiri. Wangiri mempengaruhi pelanggan secara tidak baik menyebabkan pelanggan menjadi gelisah kerana kekecewaan pelanggan yang tinggi akibat kejutan caj dan pengalaman pelanggan yang mengerikan. Ia juga memberi kesan buruk kepada gambaran jenama pentadbir kerana penyokong akan merungut tentang kadar panggilan tinggi yang dikenakan kepada mereka tanpa mereka memantaunya. Terdapat juga kesan ke atas perbelanjaan kerana pengembangan dalam lembaga pelanggan.

Mengapa Wangiri tidak boleh dihapuskan?

Dua sebab asas yang menyebabkan Wangiri tidak boleh dihapuskan lagi boleh diawasi ialah:

Tiada garis panduan yang dicirikan pada perniagaan pengangkut menyebabkan penipu mengeksploitasi kelemahan organisasi pengangkut.
Ketiadaan kebolehlihatan pada pengangkut akhir yang menamatkan panggilan adalah satu lagi justifikasi mengapa Wangiri tidak boleh diketepikan.
Pengangkut akhir yang menamatkan panggilan terlepas yang menipu tidak tahu tentang kehalusan penipu dan negara dari mana panggilan bermula adalah objektif berisiko tinggi atau tidak. Kesedaran yang lebih baik di peringkat pengangkut secara asasnya boleh mengurangkan banyak kes Wangiri.

Seperti yang jelas daripada pandangan, Wangiri sedang memakan sebahagian besar daripada pendapatan telekomunikasi am di seluruh dunia dan harus dijaga oleh pentadbir. Berikut adalah laman web menarik yang membincangkan 8 metodologi asas untuk syarikat telekomunikasi untuk memerangi pemerasan Wangiri. Kami beralasan bahawa salah nyata Wangiri tidak boleh dibunuh, namun kesan buruk akibat malang serta-merta dan kilas itu kepada pentadbir boleh dihadkan secara amnya dengan melakukan pemerasan yang kuat terhadap rangka kerja lembaga yang boleh menyaring panggilan di sumber dan memusnahkan bawaan secara berterusan.

By admin