PETALING JAYA: “Tidak ada bedanya bahawa antibodi AstraZeneca tidak dirasakan oleh EU, jadi saya dapat pulang.”

Itu adalah antara cadangan orang ramai terhadap jaminan Kesatuan Eropah (EU) bahawa Sijil Digital Covid-19 UE hanya merasakan imunisasi AstraZeneca yang disahkan oleh Agensi Perubatan Eropah (EMA).

Seperti yang ditunjukkan oleh pemilik akaun Twitter @AzrulIzzaham, tidak ada bedanya sama ada imunisasi tidak dirasakan oleh EU atau sesuatu yang lain, apa yang penting baginya adalah mempunyai pilihan untuk kembali menemui orang-orangnya.

“Tidak ada bedanya jika imunisasi AstraZeneca dirasakan oleh EU atau tidak. Yang penting adalah, dua bahagian sudah cukup untuk kembali ke bandar untuk melihat orang-orang saya, ada makanan untuk menunaikan umrah, jadi , “dia tweet.

Kini media dalam talian berpusing dengan isu pengakuan imunisasi oleh EU yang kononnya hanya menyokong antibodi AstraZeneca yang diberikan oleh negara-negara bahagian EU.

Sebagai reaksi pantas, Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Nasional, Khairy Jamaluddin mendidik bahawa pihak berkuasa awam akan mencari penjelasan dari EU mengenai tuduhan bahawa EMA baru saja mengesahkan antibodi AstraZeneca melalui Sijil Digital EU Covid-19.

Malaysia berpendapat bahawa dengan anggapan imunisasi dirasakan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO, negara yang berlainan perlu memberikan pengakuan kepada penerima yang mendapat antibodi tersebut.

Pelanggan Twitter yang lain @IzzyWafi, sekali lagi, tidak akan khuatir dengan sebarang jenis imunisasi yang pada awalnya dia kembali ke bandar untuk bertemu dengan orang-orangnya di Ipoh, Perak.

“Saya tidak perlu mengatakan bahawa saya perlu (pergi) ke EU. Perlu pulang ke bandar yang dekat dengan Ipoh belum selesai pada ketika ini,” katanya. – UTUSAN ONLINE