Tue. Jun 18th, 2024

Berita gembira untuk individu Terengganu berikutan pengisytiharan rancangan kewangan Terengganu 2022, agregat 148,700 akan mendapat dorongan tunai sebanyak RM250 dan RM400.

Sekiranya anda berada dalam klasifikasi malang, anda akan mendapat ansuran ganjil sebanyak RM250, manakala dengan mengandaikan pampasan dan gaji anda antara RM2500 hingga RM5000, anda akan mendapat ansuran ganjil sebanyak RM400 juga.

Dengan harapan bantuan ini dapat memudahkan urusan sambutan Aidilfitri kali ini khususnya perhimpunan pusat dan bergaji rendah.

Tambahan pula, menariknya, pengesahan itu ditambah baik supaya lebih ramai individu dapat mengambil bahagian dalam bantuan kali ini. TERBAIK!

Borang Permohonan I Fitri Terengganu
Kepada individu Terengganu anda boleh memohon sekarang, boleh memohon secara online I fitri melalui sambungan ini, https://ibantuan.terengganu.gov.my tahun 2022

Permohonan untuk bantuan I-fitri kini dibuka dan tarikh tamat pada 31 Mac 2022.

Jadi jangan berlengah lagi. Bertindak sekarang supaya tiada warga Terengganu yang bertauliah tidak akan terlepas ansuran ifitri ini.

PANDUAN PERMOHONAN: https://mypt3.com/wp-content/transfers/ibantuan.pdf

Syarat Kelayakan Bantuan iFitri RM250 dan RM400
Pastikan anda telah mendaftar dan memuat semula data terkini Profil Rakyat PRT 2020 Terengganu, https://profilrakyat.terengganu.gov.my
Pastikan anda BUKAN kakitangan kerajaan dan wakil kerajaan negeri Terengganu
Pastikan anda bukan pekerja berdaftar untuk diupah
Anda adalah warganegara di wilayah Terengganu setakat ini
Pastikan pampasan dan gaji anda tidak melebihi RM5000 setiap bulan
Anda kini tinggal dan selesa di wilayah Terengganu
Anda benar-benar ingin menghasilkan pengesahan Hasil yang telah disahkan secara proaktif oleh Pengerusi JKKK sekiranya anda tidak mempunyai slip pampasan sekarang.
Pastikan anda bukan penjual yang sah
SUMBER: https://mypt3.com/wp-content/transfers/ifitri.pdf

Semakan Permohonan I Fitri
Anda boleh mula menyemak pengesahan permohonan I fitri terengganu sama ada anda lulus (layak) atau tidak dengan mendaftar masuk melalui sambungan, https://ibantuan.terengganu.gov dan ansuran akan dibuat mulai 17 April 2022

Sekerap mungkin Soalan dan Soalan Lazim
1) Bilakah tarikh ansuran?

Bermula 17 April 2022, sebelum Hari Raya

2) Jika saya tinggal di Terengganu tetapi bukan warganegara yang berdaftar di Terengganu, adakah saya layak?

Maaf tidak berbaloi dengan usaha

3) Apakah senarai rekod yang dijangka akan digunakan

Ada dikongsikan seperti di atas

Kami meminta agar permohonan I fitri terengganu diperkemas dan disokong. KONGSI dengan kenalan dan individu terdekat anda di FACEBOOK dan WHATAPPS GROUP anda supaya lebih ramai individu memohon dan mengambil bahagian dalam bantuan ini.

By admin