Fri. Mar 29th, 2024

Ay bugün hangi aşamada? 2022 Ay Evresi Takvimimiz ile, 2022 yılının her biri için aşağıdaki yeni Ay, ilk dördün, Dolunay veya son çeyreğin ne zaman gerçekleştiğini takip edeceksiniz – SİZİN posta departmanınıza. Mahalle saatinize manuel olarak geçiş yapmak yok! Biz de gün be gün Ay parlaklık oranlarını ve Ay’ın şimdiki yaşını veriyoruz.

2022 veya daha fazla yılın her biri için Ay evrelerini görün, Ay’ın evresini herhangi bir tarihte veya gelecekte keşfetmek için programda geri veya ileri gidebilirsiniz.

Ay Evreleri Nelerdir?
Ay Dünya’nın, Dünya da Güneş’in çevresinde dönerken Güneş, Ay ve Dünya arasındaki nokta değişir. Ardından Ay’dan yansıyan ve gözümüze gelen gün ışığının miktarı sürekli değişir. (Gerçek Ay kendi ışığını vermez.)

Ay’ın dairesinin tamamen donuktan tamamen aydınlığa dönüştüğünü ve bir kez daha loşlaştığını görüyoruz: Bu zaman aralığı, ay döngüsü, ay, ay ayı veya sinodik ay olarak bilinir. Döngünün uzunluğu biraz değişebilir, ancak her şey düşünüldüğünde 29.53059 gündür. (Daha fazla veri için aşağıdaki “Ayın Yaşı Nedir?” konusuna bakın.)

Kozmologlar bu döngüyü dört temel Ay evresine ayırdılar: Yeni Ay, İlk Dördün, Dolunay ve Son Dördün. Aynı şekilde dört isteğe bağlı aşama vardır: Waxing Crescent, Waxing Gibbous, Waning Gibbous ve Waning Crescent. Temel aşamalar, Dünya’nın neresinde olursanız olun belirli bir saniyede gerçekleşir ve bu daha sonra mahalle zamanına dönüşür. (Yaşadığınız yere bağlı olarak, Ay’ın sizin uzayınızda bu noktada doğmamış olabileceği gerçeği ışığında, bir dereceye kadar bir aşamanın belirli anlık görüntüsünü görme seçeneğiniz olabilir.) Yine de yardımcı aşamalar. , belirli bir saniyeden ziyade bir zaman aralığını ele alın.

• Yeni Ay
Yeni ayın resmi

Bu aşama, başka bir ay döngüsünün başlaması gerçeğinin ışığında böyle adlandırılmıştır. Şu anda, Güneş ve Ay ilişkilidir, bu da gökyüzünde, Dünya’nın benzer bir tarafında (Güneş → Ay → Dünya) birbirine en yakın olduklarını ima eder. Bizim bakış açımıza göre, Ay kesinlikle donuk görünüyor: Ay’ın hemen gün ışığı almayan gölgeli yüzü ile karşı karşıya olduğumuz için bunu çoğunlukla göremiyoruz. Ancak bir şekilde Ay’ın karşı tarafına, yani Güneş’i gösteren kısma doğru yola çıksaydık, orası tamamen aydınlanmış olurdu.

Bu arada, yeni Ay’ın konumu Güneş ve Dünya arasında doğru bir şekilde hizalanırsa, bizim açımızdan Güneş’in çemberinin bir kısmını veya tamamını kaplayacak ve güneş odaklı bir kararmaya neden olacaktır. Bu durumlar sadece Dünya’nın küçük bir kısmından görülebilir ve güvenli bir şekilde görülebilmek için olağanüstü bir göz güvenliği gerektirir. (Burada güneşe dayalı örtülerle ilgili daha fazla bilgi edinin!)

Belirli programların ayları, örneğin Çin ay-güneş programı, yeni (veya loş) Ay’ın saatinde başlar.

• Ağda Hilal
Büyüyen yay ayının resmi Bu aşama, yeni Ay ve ilk dördün aşamaları arasında gerçekleşir. Bu aşamanın başlangıcına doğru, Kuzey Yarımküre’de sağ tarafta görünen ince, orak şeklinde bir Ay görüyoruz. Aydınlatılmış bölge her gün kademeli olarak genişler ve Ay’ın tüm doğru tarafının aydınlandığı ilk dördün aşamasına kadar Ay yüzeyinin sağ yarısını giderek daha fazla kaplar. (Güney Yarımkürede, tam olarak aynı şey, sadece sol tarafta meydana gelir.)

İslami (veya Hicri) takvim gibi birkaç ay ve ay-güneş programı, bir ayın başlangıcını, Ay’ın başlangıçta görünür hale geldiği, genellikle yeni Ay’dan yaklaşık bir gün sonra, orak büyüme evresi sırasında karakterize eder.

• İlk çeyrek
İlk dördün ayın resmi Bu aşama adını, Ay’ın çemberi boyunca yolun 1/4’ünü geçtiği gerçeğinin ışığında almıştır. Bununla birlikte, bizim bakış açımıza göre şu an itibariyle Ay’ın yüzeyinin 1/2’sinin aydınlandığı gerçeği ışığında, bu kafa karıştırıcı bir isim. Gerçekten de, hem ilk hem de son dördün aşamaları bazı durumlarda Yarım Ay olarak adlandırılır. Kuzey Yarım Küre’de ilk çeyrekte Ay’ın sağ yarısı aydınlanır; Güney Yarımkürede, sol taraftır. Aslında, tüm aydınlanmış yüzeyin tam olarak bizim yönümüzle tam olarak yüzleşmediği gerekçesiyle Ay’ın aydınlık tarafının 1/2’sini görüyoruz. Bu nedenle Ay, Dünya/Güneş çizgisinin karşısındadır. İlk dördün evresi sırasında, Ay’ın, Dünya’dan bakıldığında Güneş’in 90 derece doğusunda olduğu anlamına gelen, doğu kare konumunda olduğu varsayılır.

• Ağda Gibbous
Kabarık gibbous ayın resmi Bu aşama, ana dördün ile dolunay arasında gerçekleşir ve Ay’ın büyük kısmı aydınlandığında, ancak henüz tamamen aydınlatılmadığında tasvir edilir. Kuzey Yarımküre’de bu aşamanın başlangıcına doğru, Ay’ın sağ %50’sinin aydınlandığını ve sol tarafa doğru küçük bir kısmın daha fazla uzandığını görüyoruz. Günler geçtikçe, ışık giderek daha fazla sola doğru sürünerek

Tüm daire aydınlandığında dolunay aşamasına kadar Ay’ın yüzeyinden daha fazla. Güney Yarımkürede, eşdeğeri, sadece soldan sağa doğru gerçekleşir.

“Gibbous”, Ay’ın yüzeyindeki kıvrık ışıklı bölgeyi ima eden “kambur” anlamına gelen Latince bir kelimeden gelir.

• Dolunay
Dolunay resmi

Bizim bakış açımıza göre çemberin tamamı aydınlandığı için bu aşama bu şekilde adlandırılmıştır. Şu andan itibaren, Güneş ve Ay, gökyüzünde, Dünya’nın ters taraflarında (Güneş → Dünya → Ay) birbirlerinden en uzak oldukları anlamına gelen dirençtedir.

Periyodik olarak, bizim perspektifimizden, dolunayın konumunun Güneş ve Dünya ile aynı hizada olduğunu varsayarsak, Ay, Dünya’nın gölgesine girecek ve bu, Ay yüzeyinden yansıyan gün ışığının bir kısmını veya tamamını kaldıracak ve bu şekilde bir ay örtüsüne neden olacaktır. (Burada Ay’ın belirsizliğini inceleyin!)

• Gibbous’u kapatmak
Dolunay ile son dördün arasında gerçekleşen bu evre, Ay’ın büyük kısmı aydınlandığında, ancak tamamen aydınlatılmadığında tasvir edilir. Kuzey Yarımküre’de bu etabın başlangıcına doğru, sağ tarafta puslu olan biraz dışında tamamen aydınlanmış bir plaka görüyoruz. Günler geçtikçe, aydınlık bölge, Ay’ın sol yarısının aydınlandığı ve sağ yarısının karanlıkta kaldığı son çeyrek aşamasına kadar sağdan sola doğru geri tepiyor. Güney Yarımkürede, eşdeğeri gerçekleşir, sadece ışık psikologları soldan sağa.

• Son çeyrek
Son dördün ayın resmi Bu aşama adını, şimdi Ay’ın çemberi boyunca 3/4 yol kat etmesi ve bir huzursuzluğu bitirmek için yalnızca bir (son) çeyreği olması gerçeğinin ışığında almıştır. Bu aşama burada ve orada aynı şekilde Üçüncü Çeyrek olarak adlandırılır. Bu aşamada Ay yüzeyinin 1 / 2’sinin aydınlandığını görüyoruz. Kuzey Yarım Küre’de sol taraf aydınlanır; Güney Yarım Küre’de ise sağ taraftır. Son çeyrek aşamasında, Ay’ın batı dördüzünde olduğu varsayılır, bu da Dünya’dan bakıldığında Güneş’in 90 derece batısında olduğu anlamına gelir.

• Hilal’i Kapatmak
Çeyrek ayın sona ermesinin resmi Bu aşama, son dördün ve yeni Ay evreleri arasında gerçekleşir. Bu aşamanın başlangıcına doğru, Kuzey Yarımkürede, Ay’ın sol tarafının tamamen aydınlandığını ve sağ tarafının bulanıklık içinde olduğunu görüyoruz. Aydınlık bölge her gün yavaş yavaş büzülür ve sol tarafta son derece hafif bir yaya benzeyene kadar Ay’ın yüzeyinin giderek daha azını kaplar. Uzun vadede, tüm levha bulanık olacak, yani sonuçta yeni Ay evresi olacak ve başka bir ay döngüsü başlayacak. (Güney Yarımküre’de tamamen aynı şey olur, sadece aydınlatılmış bölge sağda başlayıp soldan sağa doğru daralır, ta ki sağda zarif bir yay kalana kadar.) Güneş bir kez doğduğunda, bu hiç de zor değil. bu ince aşamayı görmek için; en iyi zaman şafağın parıltısından önceki zamandır.

Ayın Yaşı Nedir?
“Ay’ın yaşı” ifadesi, Ay’ın ne kadar süredir var olduğuna (düşündüğünüz varsayılırsa yaklaşık 4,5 milyar yıl) değil, son yeni Ay’dan bu yana ne kadar zaman geçtiğine atıfta bulunur. Yukarıda değinildiği gibi, bir yeni Ay ile aşağıdaki arasındaki zaman aralığı bir ay döngüsü, ay, ay ayı veya sinodik ay olarak bilinir ve normal olarak 29.53059 gün sürer. Bu 29 gün, 12 saat, 44 dakika ve 3 saniye anlamına gelir.

Yukarıdaki Ay Evresi Takvimindeki çoğu tarih için, matris hücresinin alt kısmında çeşitli günler, örneğin “18 gün” kaydedilir. Bu, geçen yeni Ay’dan bu yana ne kadar gün geçtiğini veya toplamda, ay döngüsüne ne kadar süre kaldığımızı – Ay’ın yaşı olarak da bilinir – bilmemizi sağlar. Böylece, yeni Ay’da o gün “0”dır (isim verilmemiştir); ertesi gün 1 gün geçti; ve ileri 29 gün geçene kadar ve bir sonraki Yeni Ay’dayız. Aynı şekilde The Old Farmer’s Almanac’ın basılı versiyonunda, Sol Takvim Sayfalarının son (sağ) bölümünde bu verileri takip edebilirsiniz.

Bir ay döngüsünün uzunluğu, birkaç element nedeniyle 13 saatten fazla değişebilir. Örneğin, yeni Ay evresi, perigee (Ay’ın dairesel dairesinde Dünya’ya en yakın olan nokta) ile yaklaşık olarak benzer bir zamanda gerçekleştiğinde, daha sınırlı aylar meydana gelir. Yeni Ay evresinin apoje ile yaklaşık olarak benzer bir zamanda gerçekleştiği noktada (Ay Dünya’dan en uzak olduğunda), daha uzun aylar meydana gelir. Bu, Ay’ın yörüngesinde yerberi noktasında daha hızlı ve apojede kendi çemberinde en yavaş gidişiyle bağlantılıdır.

Dünya’nın günberi (Dünya’nın Güneş’e en yakın olan çemberindeki nokta) ve günötesi (Dünya’nın Güneş’ten en uzak olduğu zaman) yakın genel durumu da ay zamanlarını etkiler. En uzun ay tutulması, Yeni Ay’ın apoje ile uyumlu hale geldiği ve Dünya’nın günberi olduğu zaman ortaya çıkar. En sınırlı ay tutulması, Yeni Ay’ın yerberi ile aynı fikirde olduğu ve Dünya’nın günöte olduğu zaman ortaya çıkar.

Muhtemelen en kısa ay tutulması 29 gün, 6 saat ve 35 dakikaydı.

En uzunu 29 gün, 19 saat, 55 dakikadır.

Not: Sinodik ay, Ay’ın Dünya çevresindeki bir daireyi tamamlaması ve Güneş ve Dünya ile karşılaştırıldığında benzer bir konuma geri dönmesi için ideal fırsatı gösterir. Dünya’nın kendi çemberi içinde hareket etmediğini, aksine durduğunu varsayarsak, Ay

Earthshine Nedir?
Dünya ışığı, Ay’ın bize bakan yüzeyinin loş parçasını hafifçe aydınlatan gün ışığıdır. Işık Güneş’ten Dünya’ya gittiğinde, Dünya’dan yansıdığında, Ay’a gittiğinde ve daha sonra gözümüze ulaşmak için Dünya’ya geri döndüğünde olur. Bunun gerçekleştiği noktada, Ay’ın düzenli olarak yanmayan bir bölümünü görebiliriz, ancak bu parça, gün ışığıyla doğrudan aydınlanan bölümden çok daha sönüktür.

Örneğin, ağdalı bir orak evresi sırasında, doğrudan gün ışığıyla muhteşem bir şekilde aydınlatılan çürük bir yay görebiliriz, buna ek olarak Ay’ın çemberinin geri kalanı, dünya ışığından çok daha sönük bir ışıltı ile marjinal olarak aydınlanır. Bazen bu görünüm “Yeni Ay’ın kollarındaki eski Ay” olarak bilinir.

Dünya ışığı genellikle başka bir Ay’ın beş günü içinde gözlemlenebilir (boşaltma ve ağda yay aşamaları sırasında).

Eyalet veya İllere Göre Yerleri İnceleyin

By admin